З 24 лютого в Україні триває повномасштабна війна. За цей час російські військові знищили десятки лікарень, обстрілювали медичних працівників, а в Маріуполі вперше з часів Другої світової війни померла дитина від зневоднення.

Незалежний think tank Український центр охорони здоров’я (UHC) фіксує випадки влучення снарядів у будівлі медзакладів, напади на бригади «швидкої» та жертви серед медичних працівників в Україні. За цей час команда зафіксувала 42 випадки воєнних злочинів проти системи охорони здоровʼя.

«Станом на 9 березня наша команда задокументувала 42 випадки нападів на лікарні та медиків в Україні. Росія свідомо провокує гуманітарну кризу в Україні. Бомбардування приватних будинків, шкіл, лікарень не має жодного військового обґрунтування.

Гуманітарна катастрофа — це частина гібридної війни з боку Росії. Агресор прагне ширити паніку, створити потік біженців на кордонах та схилити уряд України до капітуляції», — зазначає Павло Ковтонюк, співзасновник Українського центру охорони здоровʼя – UHC.

Вщент зруйновано кілька лікарень, ще десятки зазнали значних пошкоджень в різних містах України

Усі медичні заклади України продовжують працювати у штатному режимі та за можливості надавати медичну допомогу всім, хто її потребує. Водночас снаряди російських військ влучили у медичні заклади у Донецькій області (місто Вугледар, місто Волноваха, місто Маріуполь, село Часів Яр), Луганській області (місто Лисичанськ), Київській області (село Бузова, село Бородянка, місто Ірпінь), Запорізькій області (місто Мелітополь, село Васильківка), Сумській області (місто Тростянець), Харківській області (місто Харків, місто Ізюм), Києві, Житомирі, Чернігові, Миколаєві.

Внаслідок військових дій зі сторони російської армії було розбомблено Ірпінську міську поліклініку та новий медичний центр, які знаходяться у 21 км від столиці України, міста Києва. /Частину медикаментів та раніше ввезеної гуманітарної допомоги захоплено окупантами.

Через артилерійські обстріли російських окупантів по Києву в дитячій лікарні “Охматдит” повідомили про 1 загиблу дитину, двоє дітей та ще двоє дорослих дістали поранення. 7 березня над дитячою лікарнею Охматдит збили крилату ракету — в результаті пошкодило вікно і ледь не виламало двері. Важкопоранених дітей намагаються довезти до медзакладу — напередодні таких поранених малюків було троє, але жоден не зміг дістатися. Лікарі продовжують оперувати, робити діалізи і тримати патріотичний настрій.


5 березня на територію Бородянського психоневрологічного інтернату з геріатричним відділенням зайшов підрозділ чеченських силовиків-кадирівців («кадирівці» — термін, що використовується населенням Чечні, для ідентифікації членів парамілітарних підрозділів, які підтримували колишнього президента Чеченської Республіки Ахмата Кадирова). Вони замінували всі підходи до інтернату й вели звідти артилерійський вогонь по позиціях української армії. В закладі перебуває понад 670 пацієнтів. З яких, майже 100 – лежачі. Усі вони, разом із персоналом стали заручниками.

У Маріуполі вперше за десятки років від зневоднення померла дитина

У місті Маріуполь вперше за десятки років, імовірно, вперше з часів Другої світової війни внаслідок гуманітарної катастрофи від зневоднення померла дитина.

Про це Президент Володимир Зеленський повідомив під час відеозвернення.

“Маріуполь – мирне і працьовите місто без будь-якої внутрішньої злоби. Його оточили, заблокували. Спеціально виснажують, спеціально катують. Окупанти свідомо відключають звʼязок. Свідомо блокують підвезення їжі, постачання води, відключають електрику. В Маріуполі вперше за десятки років, вперше, мабуть, з часів вторгнення нацистів, від зневоднення померла дитинка”, – поінформував глава Української держави.

Він звернувся до міжнародних партнерів: “Почуйте мене сьогодні, шановні партнери! Від зневоднення померла дитина у 2022 році!”.

Лікарні продовжують працювати та надавати допомогу 

Попри постійні обстріли і загрози, усі медичні заклади України продовжують працювати у штатному режимі та надавати медичну допомогу всім, хто її потребує. Вони працюють попри вибиті вікна і відсутність електропостачання. Тільки за останню добу, зокрема у одній з лікарень міста Миколаєва, де останні дні тривають бої, після обстрілів вибито 69 вікон. Найбільше поранених медиків — шестеро – зафіксували після потрапляння касетного снаряду, який випустили російські військові у лікарню міста Вугледару на Донеччині.  До слова, використання касетних боєприпасів заборонено і вважається військовим злочином. 


*Дані про кількість жертв не остаточні через інтенсивність бойових дій по всій країні. Усі дані було зібрано з відкритих джерел командою UHC.

Український центр охорони здоров’я (UHC) — це український аналітичний центр, що надає консультаційні, аналітичні та освітні послуги. Основні компетенції організації — це політика та управління системою охорони здоров’я, економіка та фінансування охорони здоров’я та трансформація системи охорони здоров’я.

Проєкт з документування атак на систему охорони здоров’я України втілюється Лабораторією законодавчих ініціатив/Agency for Legislative Initiatives та Українським центром охорони здоров’я (UHC) за підтримки програми «Громадське здоров’я» Міжнародного фонду “Відродження”.