З початку повномасштабного вторгнення росії на суверенну територію України Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) опублікувала 390 офіційних заяв у своїх соціальних мережах пов’язаних з російсько-українською війною. З них у 59 дописах фігурувало слово війна. У 246 публікаціях ВООЗ ніяк не називав війну Росії проти України. Часто організація використовує до слова «війна» синоніми «конфлікт», «атака», «криза» або навіть «ситуація».

Про це йдеться у дослідженні «Як ВООЗ говорить про війну в Україні», яке було проведено командою Українського центру охорони здоров’я (UНС). 

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) —  спеціальна агенція ООН, що обʼєднує нації, партнерів та людей з метою розв’язання наддержавних задач у сфері охорони здоров’я, як то подолання епідемій, покращення доступу до медичних послуг всіх верств населення, розв’язанню гуманітарних проблем у світі, захист прав людей тощо.

ВООЗ керується Конституцією, у якій закріплено основні принципи організації. Наприклад, принцип «Здоров’я всіх народів є основоположним для досягнення миру та безпеки». Саме Конституцію ВООЗ порушує росія, цілеспрямовано руйнуючи медичну систему в Україні. У відповідь на такі грубі порушення ВООЗ не тільки не накладає на росію санкції, а й публічно уникає згадок росії у контексті російсько-української війни.

Якщо розглядати заяви та публікації головного офісу ВООЗ, то більшість з них стосуються опису ситуації в Україні, збору даних про атаки на лікарні, доставку гуманітарної допомоги, історій біженців та те, як їм отримати медичну допомогу. Менше уваги присвячено політичним питанням та заявам щодо росії. 

«І хоча ВООЗ працює у гуманітарній сфері, вона все-таки діє на рівні Урядів держав. Її основна компетенція — не доставка гуманітарних вантажів, як здається з публічної комунікації, а якраз розв’язання глобальних проблем у сфері охорони здоров’я, у тому числі під час воєнних дій. І попри те, що офіційно ВООЗ займає аполітичну позицію, вона є політичною організацією, яка обʼєднує різні країни та може впливати на політичні рішення та проєкти», — акцентує Павло Ковтонюк, співзасновник UHC. 

Його слова підтверджує аналіз висловлювань ВООЗ — із 390 публікацій тільки в 59 згадується російська федерація. 

У досліджені представлений аналогічний аналіз публічних заяв, які розміщувалися на соціальних сторінках у Facebook та Twitter, не тільки головного офісу ВООЗ, а і його генерального директора доктора Тедроса Гебрейесуса. А також заяви Європейського регіонального бюро ВООЗ та його керівника Ганса Клюге. 

Над дослідженням працювала команда Українського центру охорони здоров’я (UНС) у співпраці з Анастасією Романюк та Ольгою Снопок — фахівчинями з моніторингу соціальних мереж, Громадянська мережа ОПОРА. За допомоги системи моніторингу YouScan.